UA-93985459-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Delen via sociale media


Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

heemschuur De Stee

Zuringveld 1a

4847KS Teteringen

 

september 2009:
Heemschuur De Stee nadert voltooiing

 

 

TETERINGEN - Duizenden gebruiksvoorwerpen, religieuze artikelen, kleding en landbouwwerktuigen, keurig gerangschikt op onderwerp. 
De inrichting van Heemschuur De Stee aan de Sint Josephstraat in Teteringen is bijna gereed. Vanaf 5 september kan iedereen de collectie bewonderen. 

Het scheelde niet veel of de authentieke Vlaamse schuur was twaalf jaar geleden tegen de vlakte gegaan, weet Jos Verdaasdonk, voorzitter van Heemkundekring Teterings Erfdeel. "Een bewoner van de Donkerstraat stak daar een stokje voor. Hij maakte ons attent op het sloopplan van de gemeente, waarna we in actie zijn gekomen. Uiteindelijk is de schuur een gemeentelijk monument geworden, evenals de naastgelegen boerderij met bijgebouwen."
Aan de oostkant van de Oosterhoutseweg is dit het laatste stukje, dat nog herinnert aan het agrarische verleden van het dorp. 
Over de bestemming van de schuur kon men het in eerste instantie niet eens worden. Een restaurant of een bibliotheek waren financieel niet haalbaar. De dorpsraad vond dat de schuur beschikbaar moest zijn voor het verenigingsleven. En eigenlijk was er maar één vereniging in het dorp, die zo'n grote ruimte kon vullen. "Door schenkingen heeft de Heemkundekring in de loop der jaren een uitgebreide collectie opgebouwd", zegt Verdaasdonk. De verzameling bevond zich lange tijd in de boerderij van Berende aan het Hoeveneind, maar komt nu pas goed uit de verf. Naast de religieuze hoek met heiligenbeelden en devotieprentjes bevindt zich een miniatuur schoolklasje, met de originele schoolbel van de toenmalige Willibrordusschool. Ook is er een winkelinventaris, compleet met weegschaal en kassa. Het gereedschap van een schoenmaker en een timmerman, uniformen en ambtsgewaden, maar ook oude documenten, zoals bekendmakingen uit 1839 over de 'Verkooping van hooigras en masthout'. 

Er is een ereplaats ingeruimd voor een aantal kostbare panelen van gas in lood. De Heemkundekring heeft ze in bruikleen gekregen. "De panelen zijn afkomstig uit de vroegere burgemeesterswoning aan de Ceresstraat. Vóór de annexatie van 1927 viel die straat nog onder Teteringen. De brouwerij heeft de ambtswoning later overgenomen." 

Het bestuur van de Heemkundekring is trots op het nieuwe onderkomen. "We willen onze collectie regelmatig laten zien, maar omdat er geen verwarming in de schuur is, beperken we ons voorlopig tot de zomermaanden", zegt de voorzitter. In de schuur is ook een ruimte gereserveerd, waarvan andere verenigingen gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld om exposities te houden. 

Wethouder Janus Oomen verricht 5 september de officiële opening.

 


 

Heemschuur “De Stee” verrijking voor Teteringen

Feestelijke muziek bij de opening van de Heemschuur De Stee in Teteringen.  

 

Het was een feest van herkenning voor de veelal oudere bezoekers, die het afgelopen weekend een kijkje namen in Heemschuur De Stee.

Ze waren verrast door de aanblik van gebruiksvoorwerpen uit hun jeugd, zoals kolenkitten, gehaktmolens, wringers en warmwaterkruiken. Onder de toepasselijke klanken van "Happy days are here again", gespeeld door seniorenorkest Entre Nous, werden spontaan herinneringen aan vroeger opgehaald. De Stee bevat een uitgebreide verzameling voorwerpen, die in de loop der jaren bijeengebracht zijn door Heemkundekring Teterings Erfdeel. Het kleine museum, dat een aanwinst voor het dorp kan worden genoemd, werd zaterdag onder grote belangstelling geopend door Jan en Liza Rombouts. Zij zijn de voormalige bewoners van de karakteristieke boerderij met authentieke Vlaamse schuur aan de Teteringse Sint Josephstraat. Ook zondag was de schuur nog open. In totaal maakten zo'n driehonderd mensen kennis met de collectie. 

Wethouder Janus Oomen vond dat het met de stedenbouwkundige en culturele ontwikkelingen in Teteringen de goede kant op gaat. "De schuur is eigendom van de gemeente en wij geven hem in bruikleen aan het gemeenschapshuis. 't Web heeft een perfecte bestemming voor de schuur gevonden door hem af te staan aan een vereniging, die zo met het verleden is verbonden. Het historisch besef wordt in stand gehouden door het erfgoed van het dorp voor iedereen toegankelijk te maken", zei Oomen. Heemschuur De Stee vormt in de toekomst onderdeel van een multifunctionele accommodatie, waarin onder meer een school, bibliotheek en gemeenschapshuis worden ondergebracht. Een andere multifunctionele wijkaccommodatie, De Mandt, is voorzien in het plangebied Bouverijen. 

Harry Boot, secretaris van de Stichting Brabants Heem, roemde de locatie van het heemkundig museum. "Ik kom op veel plaatsen, maar een Vlaamse schuur als museum is uniek in Brabant", zei hij. Boot stak zijn waardering voor Jos Verdaasdonk, voorzitter van Teterings Erfdeel, niet onder stoelen of banken. "Jos wordt niet alleen gezien als de grote initiator van de Heemschuur, maar hij geeft ook al achttien jaar leiding aan de driehonderd leden tellende vereniging en dat verdient een onderscheiding." Met die woorden speldde Boot de verraste voorzitter het zilveren draaginsigne van het Brabants Heem op. De oorkonde, behorende bij het insigne, krijgt ongetwijfeld een ereplaatsje in de heemschuur.