UA-93985459-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Delen via sociale media


Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

heemschuur De Stee

Zuringveld 1a

4847KS Teteringen

Titel van nieuwe bericht

Gepost 2020/07/25

Antieke naaimachines in museum de Stee

 

 Hoewel de door de overheid vastgestelde coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn, weliswaar met enige versoepeling, is Museum de Stee weer op de tweede en vierde zondag van de maand geopend. Zo ook op zondag 26 juli van 14.00 tot 16.00 uur.

Er is een mooie opstelling gemaakt van oude naaimachines, breimachines, kantklos- en borduurgereedschap. Daarnaast is er een overzicht van oude uniformen, kanten mutsen, doopjurken en babykleding uit vroeger tijd.

Mocht u onderweg zijn, loop dan even binnen om de uitgestalde artikelen te bezichtigen. Ook op het buitenterrein zijn interessante landbouwwerktuigen en een hoefstal opgesteld. Als u tijdens de rondgang vragen heeft dan kunt u terecht bij de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers voor uitleg.

Het museum vindt u op het Zuringveld 1A in Teteringen.

De entree is gratis maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het erfgoed is zeer welkom.

 

Lees de rest van deze post »

Coronavirus

Gepost 2020/04/05

Als gevolg van de door de overheid genomen maatregelen m.b.t. de bestrijding van het coronavirus vervallen voorlopig tot 1 juni alle activiteiten van de vereniging Teterings Erfdeel.
Het doorgaan van activiteiten na 1 juni zal afhankelijk zijn van de dan geldende overheidsmaatregelen.
Te zijner tijd wordt u hierover verder geïnformeerd.

Lees de rest van deze post »

10 jaar heemschuur DE STEE

Gepost 2019/09/03

Uitnodiging

10 jaar Heemschuur de Stee

 

Op 5 september is het tien jaar geleden dat de Vlaamse schuur de Stee officieel werd geopend en de Vereniging Teterings Erfdeel haar erfgoederen een mooie uitstalling kon geven. De viering van dit heuglijk feit vindt plaats

op zondag 8 september van 12.00 – 17.00 uur.

Op deze dag zijn er voor groot en klein zowel binnen als buiten de heemschuur leuke attracties en vinden verschillende activiteiten plaats.

Zo kunt u luisteren naar enkele optredens van het bekende (dames) Koor van Toen uit Teteringen dat populaire Nederlandse, Engelse en Duitse liedjes ten gehore brengt.

Een continue schermvertoning van foto’s uit het rijke archief van de vereniging is zeer de moeite waard om te bekijken.

Ook op het buiten terrein zijn tal van activiteiten met o.a. door de vereniging Bredania tentoongestelde kleindieren (oud Hollandse kippenrassen als Barnevelder, Drentse Hoender) en konijnen als mede een pony met veulen.

Ook is inmiddels de geheel gerestaureerde oude hoefstal van de Teteringse smid Jansen op het buitenterrein in gebruik genomen, een mooi stukje ambacht uit het verleden.

Tussendoor zal de bekende Teteringse Troubadour Gerry Joosen, zich bewegend tussen de mensen door, zijn bekende Hollandse liedjes vertolken (meezingen verplicht!).

Koffie en thee met een versnapering worden u gratis aangeboden. Daarnaast zijn er diverse frisdranken verkrijgbaar voor € 1,00 en kunt u genieten van diverse hapjes.

Het bestuur nodigt u allen uit om deze middag bij de heemschuur aan het Zuringveld 1a in Teteringen mee te vieren. U bent meer dan welkom.

 
 
 
 
 
 
Lees de rest van deze post »

overlijden oud-voorzitter

Tools to Work

Voor 1 zilveren gulden

17 sept: Entre Nous en Jaap Oomen

Gepost 2017/09/05

Concert Senioren Orkest ‘Entre Nous’

Zondag 17 september geeft ‘Entre Nous’ voor leden van de Heemkundekring Teterings Erfdeel van 14.00-16.00 uur een concert in gemeenschapshuis ’t Web, Zuringveld 1 in Teteringen.

 

 

 

 

 

 Het orkest is voor Teteringenaren geen onbekende gezien de vele jaren dat deze enthousiaste musici in de wijde omgeving optreden. Het gevarieerde repertoire van Engelse wals naar tango, van een strakke mars naar muziek van de Beatles of filmmuziek geeft aan dat het orkest van alle markten thuis is. Dus wilt u een gezellige en muzikale middag beleven kom dan beslist luisteren naar ‘Entre Nous’.

Maar dat is nog niet alles!!!

Tijdens het concert zal een bekende uit ons midden voor een aangenaam tussendoortje zorgen. Een schooldirecteur, begaafd zanger en entertainer, die de actualiteit niet schuwt, gaat u op zijn eigen wijze een spiegel voorhouden.

Wie kent hem niet?? Natuurlijk onze
Jaap Oomen!!

De zaal van ’t Web is vanaf 13.30 uur open.

Maar als u iets vroeger van huis gaat, kunt u wellicht van tevoren ook nog even binnenlopen in heemschuur de Stee (geopend van 13.00-14.00 uur). Dan pakt u tevens daar weer een stukje leefomgeving uit eerdere tijden  mee. Kortom, u gaat een culturele middag tegemoet.

 

Lees de rest van deze post »

oude dorpsapotheek in de heemschuur

Gepost 2017/05/10

Een oude apotheek in de Heemschuur

Het beroep van apotheker is al heel oud. De eerste apotheker vestigde zich al in 1276. De benodigde vakkennis ging vroeger over van leermeester tot leerling, in veel gevallen was dat van vader op zoon. Het was vooral de kennis van kruiden die een apotheker moest bezitten, omdat er voornamelijk kruiden werden gebruikt als remedie tegen pijn en ziekten. De kennis van de Oude Apotheker is nog steeds bewaard gebleven. Veel van de huidige huismiddeltjes komen uit de oude apotheek, zoals knoflook voor de spijsvertering.

Tot ver in de twintigste eeuw was de  dorpsdokter vaak apotheekhoudend. Dat was ook goed uitvoerbaar, omdat de opleiding tot arts destijds voor een deel overeenkwam met die van apotheker. Vroeger werden medicijnen zoals hoestdranken, pillen en zetpillen zelf gemaakt. Een kneedbare massa (vergelijk het met deeg) waarin de geneesmiddelen waren vermengd, werd op een pillenplank tot een slangetje gerold en met het mes in gelijke stukjes verdeeld. Die stukjes werden onder het deksel tot mooie ronde pillen gedraaid.

Al deze hulpmiddelen en nog veel meer attributen zijn te zien in “De Dorpsapotheek” die in de Heemschuur de Stee in Teteringen is ingericht.

De gehele inventaris van de apotheek is in bruikleen gegeven door Geert van der Wijst , oud apotheker in Oosterhout en Teteringen, en Pieter van Mierlo, oud huisarts in Teteringen.

De officiële opening van de apotheek vond plaats op 21 mei om 14.30 uur  door Geert van der Wijst en Patricia Lutken-van Mierlo, huisarts te Oosterhout en dochter van Pieter van Mierlo.

Komt U eens langs, u bent van harte welkom en breng  uw kinderen en/of uw kleinkinderen mee en laat hen kennismaken met de apotheek maar ook met het schooltje, de huiskamer en de keuken van vroeger alsmede de vele werktuigen en gereedschappen.

De heemschuur is elke eerste en derde zondag van de maand geopend tot in november. 

Lees de rest van deze post »

bomen enten

Gepost 2017/04/17

Demonstratie enten van bomen in Heemschuur de Stee in Teteringen

Enten  is een vorm van plantenvermeerdering. Hierbij wordt een deel van een verbeterde versie of een aantrekkelijkere versie van een plant geplaatst op een plant van hetzelfde soort. Dat deel vergroeit hiermee. Boomkwekers en fruittelers doen dat ondermeer om een mooie bovenste plant (bovenstam) uit te laten groeien op een sterke, maar minder mooie onderste plant (onderstam).

Vruchtbomen worden bijna allemaal geënt op een onderstam van een gastheer. Praktisch altijd worden daar afleggers voor gebruikt. Dit zijn eigenlijk verbeterde zaailingen die de groei van de vruchtbomen beïnvloeden. Traag laten groeien geeft extra veel fruit. Het enten is een secure bezigheid en vereist zeker een behoorlijke vakmanschap.

 Wilt u het enten van bomen eens van nabij aanschouwen? U heeft daarvoor de mogelijkheid op zondag 23 april a.s. van 14.00 -1600 uur in de heemschuur van de Heemkundekring Teterings Erfdeel, Zuringveld 1A in Teteringen (naast gemeenschapshuis ’t Web). Daar zal boomkweker Tom Akkermans het enten uitgebreid demonstreren.

Daarnaast kunt u op uw gemak in de heemschuur de tentoonstelling 50 jaar Carnaval bekijken alsmede de verschillende stijlkamers, werktuigen en gereedschappen. U heeft daartoe alle gelegenheid.

Lees de rest van deze post »

Met je kinderen naar de heemschuur

Gepost 2017/04/10

Bij heemkunde denken we vaak: Leuk voor oudere mensen. Kunnen ze herinneringen ophalen aan vroeger.

Maar ook voor kinderen kan met name de heemschuur leuk en ook nog leerzaam zijn:

  • Veel basisschool-leerlingen zijn in het kader van de geschiedenislessen al bezig met recente geschiedenis en onderzoek naar voorouders.
  • In ons museum kunnen ze dit alles in het echt zien.
  • Hoe woonden de mensen, hoe zag hun dagelijks leven eruit?
  • Boodschappen doen, ziek zijn, naar school.
    Allemaal te zien.
  • En u kunt uw kinderen eens laten ervaren hoe snel veel ontwikkelingen in de laatste 50 jaar zijn gegaan !
Lees de rest van deze post »