UA-93985459-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Delen via sociale media


Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

heemschuur De Stee

Zuringveld 1a

4847KS Teteringen

oude dorpsapotheek in de heemschuur

Gepost 2017/05/10

Een oude apotheek in de Heemschuur

Het beroep van apotheker is al heel oud. De eerste apotheker vestigde zich al in 1276. De benodigde vakkennis ging vroeger over van leermeester tot leerling, in veel gevallen was dat van vader op zoon. Het was vooral de kennis van kruiden die een apotheker moest bezitten, omdat er voornamelijk kruiden werden gebruikt als remedie tegen pijn en ziekten. De kennis van de Oude Apotheker is nog steeds bewaard gebleven. Veel van de huidige huismiddeltjes komen uit de oude apotheek, zoals knoflook voor de spijsvertering.

Tot ver in de twintigste eeuw was de  dorpsdokter vaak apotheekhoudend. Dat was ook goed uitvoerbaar, omdat de opleiding tot arts destijds voor een deel overeenkwam met die van apotheker. Vroeger werden medicijnen zoals hoestdranken, pillen en zetpillen zelf gemaakt. Een kneedbare massa (vergelijk het met deeg) waarin de geneesmiddelen waren vermengd, werd op een pillenplank tot een slangetje gerold en met het mes in gelijke stukjes verdeeld. Die stukjes werden onder het deksel tot mooie ronde pillen gedraaid.

Al deze hulpmiddelen en nog veel meer attributen zijn te zien in “De Dorpsapotheek” die in de Heemschuur de Stee in Teteringen is ingericht.

De gehele inventaris van de apotheek is in bruikleen gegeven door Geert van der Wijst , oud apotheker in Oosterhout en Teteringen, en Pieter van Mierlo, oud huisarts in Teteringen.

De officiële opening van de apotheek vond plaats op 21 mei om 14.30 uur  door Geert van der Wijst en Patricia Lutken-van Mierlo, huisarts te Oosterhout en dochter van Pieter van Mierlo.

Komt U eens langs, u bent van harte welkom en breng  uw kinderen en/of uw kleinkinderen mee en laat hen kennismaken met de apotheek maar ook met het schooltje, de huiskamer en de keuken van vroeger alsmede de vele werktuigen en gereedschappen.

De heemschuur is elke eerste en derde zondag van de maand geopend tot in november.